Opstanding

Opstanding

Het is Pasen en het is koud. Zo hoort het ook; ik kan me niet heugen dat we niét klaagden over koude Paasdagen. Omdat ik net een paar dagen terug ben uit het zwoele New Orleans - 25 graden! - klaag ik lekker mee. En heimelijk bevalt het me dat sommige dingen gewoon hetzelfde blijven, temidden van alle reuring, verandering en onrust.

Want wat is het onrustig in de wereld. Of horen en weten we veel meer over wat er allemaal gaande is?

 

Hoewel ik de hoeveelheid nieuws die me kan bereiken drastisch heb teruggebracht, lees ik de papieren krant in het weekend. Zojuist heb ik even geïnventariseerd welke risico's er zijn dat onze planeet het niet redt, één dezer dagen aan het kruis wordt genageld en daaruit voorlopig niet zal opstaan.

Dat beeld word ingegeven door de graagte waarmee de media                                                de oprispingen van Trump en zijn collega machthebbers als 'nieuws' brengen en daarmee de gevoelens van angst voeden.

Parallel is er een informatiestroom waardoor ik ook steeds meer weet van de tegenbewegingen die er zijn; het gemak waarmee we elkaar kunnen bereiken veroorzaakt meer reactie op onderdrukkende regimes. Daarnaast zijn er groepen mensen die opstaan en bij elkaar komen om zaken anders aan te pakken en in te richten; groene ondernemers, de TedTalks met informatie en inspiratie, de wereldwijde Slow Food Movement, Nederland Kantelt, om er maar een paar te noemen.

 

Ik las ook een ander krantje dit weekend; al jaren komt één keer per zoveel weken de 'Shield of the Command' in mijn brievenbus. Jill van Maasdijk is al die tijd de drijvende kracht om dit 'andere nieuws' te verspreiden. Ik noem het de achtergrondverhalen van het theater dat zich op het wereldtoneel afspeelt. De rode draad van dit nieuws is dat het steeds weer belicht dat we als mensheid op deze aarde en zelfs als universum in ontwikkeling zijn en dat vooruitgang en groei daar de kern van is.

Als ik dan in de media hoor over vrouwen die 'nee' willen stemmen in het referendum dat Erdogan meer macht moet geven in Turkije, dat de jongeren uit Eritrea die hier, in het land waar ze naar toe vluchtten, hun stem laten horen tegen de huidige machthebbers in hun thuisland, de Women's March, die een enorme beweging van vrouwen en mannen aan het worden is in Amerika, groepen biologen die al vele jaren bezig zijn om de diversiteit van zaden te beschermen tegen de Monsanto-multinational en … over de vele, vele andere tegenbewegingen, dan vind ik dat er ook opstand is, dan snap ik wat er bedoeld wordt in de Shield met vooruitgang.

 

Dus, ook al ziet het er niet uit, laat je niet afleiden door wat er in de krantenkoppen staat! We kunnen de focus op lijden, dat zo vaak de boventoon voert, verplaatsen naar een focus op leven; mede-lijden vervangen door mede-leven. Dat geeft een andere energie, dat geeft kracht en vooral die tegenbewegingen, het verzet tegen terreur en machtswellust hebben die levensenergie nodig als voeding, om voort te kunnen gaan.

Het is Pasen en ik vind het koud. En er is ook opstanding en die verwarmt.

Ik wens je goede Paasdagen ;-))

 

Ineke M. Verdoner

 

 

Nederland Kantelt

Women's March Huffington Post

Slow Food

Dans op Fryslân Doc 'De Grins' (Grietine Molenbuur) 

 

 

Het verlangen van mijn ziel
Whitney, een plantage aan de Mississippie