Bijzondere Tijden, week 13

Bijzondere Tijden, week 13

We zijn nu toch waarlijk in de tussentijd belandt!

Nu alles stil ligt en we ons voorzichtig bewegen in de wereld, nemen we afstand; we denken voordat we doen en gaan eerst bij elkaar te rade of 'het' wel kan; we vertragen.

Bijna twee jaar heb ik met collega Joost Witlox een project gedaan dat we De TussenTijd noemden. Vertragen was daarin een essentieel onderdeel, zodat we met elkaar konden nádenken over samen-organiseren, hóe een team zelf kan sturen, zonder leidinggevenden en wát eigen verantwoordelijkheid betekent. Want het concept zelfsturing is 'ingevoerd'. Heel grappig eigenlijk dat dat besloten is door leidinggevenden:
“Beste mensen, jullie mogen het vanaf nu zelf doen hoor en natuurlijk helpen we jullie   daar bij. OK?”
“Ehhhh …. ja baas!”
Als coaches leerden wij veel van dat proces en vooral dat zelfsturen begint met 'zelf'; wij bedachten mooie programma's om te onderzoeken wie jij bent, wat jij graag wil en goed kan en hoe dat kan matchen met de transitie naar platte organisaties; we zagen dat daarvoor de tijd genomen moest worden en zo ontstond ons project De TussenTijd.
Helaas paste vertragen niet in de organisatiestructuren en kostte 'vaag gedoe' te veel tijd; de TussenTijd viel stil en dat speet ons zeer.

Nu denk ik, misschien valt die tussentijd niet te organiseren, misschien moet die ontstaan. Zoals nu, onder druk, onontkoombaar door de omvang en de overmacht. Dát helpt ons onmiddellijk. Dan vallen allerlei moetens weg en verzinnen mensen heel slimme dingen om de boel een beetje draaiende te houden. Dan wordt zichtbaar wat echt belangrijk is.
Een groot deel van de werkende bevolking blijkt een nieuwe beroepsgroep te vormen: de Vitale Beroepen en het is een verdiende Geuzennaam!
Zij dóen de tussentijd zodat wij in leven blijven om de transitie van de Tussen Tijd naar de Nieuwe Tijd te kunnen maken. Waarvoor een diepe buigen en heel veel dank.

En om maar meteen een slim idee te lanceren: zullen we de waardering die we op vele manieren kenbaar maken maar meteen omzetten in klinkende munt? Wat mij betreft een flinke loonsverhoging voor al die vakmensen in dat essentiële werk! Met ingang van nú! Vitale beroepen dus ook vitale verdiensten, dat lijkt me een concrete erkenning van de nieuwe status. Omdat zij laten zien waar het echt om gaat in de tijd tussen hoe het was en kán gaan worden.

Zorg voor jezelf en pas op elkaar!
Wat je aandacht geeft groeit.

Ineke Verdoner

Bijzondere Tijden, week 14
Bijzondere Tijden

Blogarchief

BOEK: Het Vrouwelijke
en het Mannelijke
in Balans

Inspiratie voor een nieuw paradigma.
Het mannelijke heeft het vrouwelijke nodig.